Da vi gik ind i vindbranchen, var vi ikke så idealistiske

Vi var ikke mere bevidste end andre mennesker om betydningen af vindenergi. Derfor ved vi også i dag, hvilken enorm opgave det er at ændre folks holdninger til nødvendigheden af vedvarende energi.

Vi blev først og fremmest interesserede i vindmøller, fordi vi kunne se, at der var penge at tjene. Sådan er det nok for de fleste mennesker. Det er bundlinjen, der tæller. Det er folks pengepung, du skal fylde for at åbne deres øjne for vedvarende energi. Derfor er det også noget helt galt med det danske afgiftssystem.

Let afgifterne på vedvarende energi

Der bør være ens afgifter på alle energiformer, så de mest konkurrencedygtige energiformer bliver fremmet. Sådan er det ikke i Danmark. Her betaler man reelt mere i afgift for den vedvarende energi, end for den energi der forurener. Det skyldes, at vedvarende energi som regel kommer i form af strøm, der er forholdsvist dyrt at bruge til opvarmning i Danmark.

Det hænger sammen med, at politikerne efter oliekriserne i 70‘erne ville have flest mulige familier til at skifte fra elvarme til fjernvarme. Folketinget vedtog derfor høje el-afgifter, men det er tid til at gøre op med den historiske arv.

Strøm til det hele

Som sagt kommer næsten al vedvarende energi i form af strøm. Derfor skal vi i Danmark ændre vores infrastruktur, så en langt større del af vores energiforbrug kan dækkes af strøm.

Varmepumper drevet af el kan sagtens dække hele vores behov for opvarmning, både i boliger og erhvervsbyggeri. Samtidig kan jernbanerne elektrificeres, og vores biler kan køre på el.

Denne omlægning vil ikke bare give os et langt renere energiforbrug. Det bliver også langt mere fleksibelt og effektivt.

Tallene taler for sig selv. Så hvad venter vi på? Den grønne energi blæser om ørerne på os. Den er lige uden for vores dør klar til at give os en renere verden at leve i. Det er bare om at komme i gang.